Över 100 miljarder engångshandskar används varje år och efterfrågan ökar stadigt. Samtidigt är kostnaderna för dålig handhygien höga, inte minst i sjukvården i form av bland annat sjukhusförvärvade infektioner. En ny svensk innovation presenterar nu en lösning på problemet.
Det är inte ovanligt att sjukvårdspersonal byter engångshandskar uppemot fyrtio gånger per dag. Det tar både tid och innebär en risk för korskontaminering. Med de flesta handskförpackningar finns idag en stor risk för kontaminering i samband med att man sticker in fingrarna för att dra ut en ny handske. Risken för resursslöseri är dessutom stor. Det är relativt vanligt att fler handskar följer med när man drar ut en handske. Att tvätta och sprita händerna samt att ta på sig nya handskar är tidskrävande, i synnerhet för vårdpersonal som upprepar momentet många gånger under en arbetsdag.
Automatisk applicering av handsken
GloveU DT100 är en svensk innovation med uppfinnaren Håkan Löfholm som upphovsman.
–Håkan fick idén till GloveU DT100 när han blev betjänad i livsmedelsbutikens delikatessdisk. Resultatet är en lösning som sparar tid, förbättrar hygienen och minskar risken för korskontaminering, säger Niclas Almquist, COO på innovationsföretaget GloveU Hygiene Platforms.
GloveU DT100 är en maskin som på tre sekunder applicerar handsken på handen, utan att användaren behöver vidröra handskens utsida. Lösningen minskar risken för korskontaminering med upp till 99 procent, sparar en arbetsdag per användare och månad och minskar handskspillet till nära noll.
Förbättrar arbetsmiljön
GloveU DT100 kommer att vara i produktion i maj 2023 men kan redan nu beställas via GloveU Hygiene Platforms hemsida.
–Vi har fått ett mycket positivt gensvar när vi visat upp GloveU DT100 för sjukvårdspersonal. Utöver att minska kontaminationsrisken och risken för sjukhusförvärvade infektioner så förbättrar vår lösning även personalens arbetsmiljö. Den sparar dessutom tid och i förlängningen resurser, säger Niclas.